Tiedepuisto hiilineutraaliksi -ideakilpailu

Tammikuussa käynnistynyt Tiedepuisto hiilineutraaliksi -ideakilpailu on viimein saatu päätökseen. Ideakilpailu oli Kiinteistö Oy Lahden Tiedepuiston ja Hiilineutraalin rakentamisen kehityskeskuksen yhteistyössä järjestämä haastekurssi, joka toimi osana Lahden yliopistokampuksen ylläpitämää Lahti Venture Program -konseptia.

Kaiken kaikkiaan seitsemän tiimiä lähtivät innokkaasti mukaan haasteeseen miettimään, kuinka Lahden Tiedepuiston hiilineutraaliutta voitaisiin parantaa.

Ideakilpailu huipentui loppuseminaariin, jossa opiskelijatiimit esittelivät tuotoksiaan tuomaristolle. Esiteltävinä aiheina nähtiin muun muassa viherkatto- ja seinäratkaisuja, orgaanisten levien hyödyntämistä energian tuotannossa, tulevaisuuden työtiloja sekä energiaa tuottava lattia.

Lopulta tuomaristo päätyi valitsemaan voittajaksi ehdotuksen, joka koostui useammasta ratkaisusta aina Tiedepuiston ravintolan vegaanisen ruoan lisäyksestä yhteisöllisyyttä lisäävään metsänistutukseen. Voittajatiimi oli huomioinut työssään erityisesti Lahden Tiedepuiston käyttäjät ja miten he voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa kiinteistön päästö- ja energiakulutukseen. Voittajatiimi uskoo, että ohjaamalla ihmisten käyttäytymistä ja saamalla heidät tietoisiksi omien valintojensa vaikutuksista voidaan saavuttaa enemmän kuin pelkillä teknisillä ratkaisuilla.

Tuomariston puheenjohtajana toiminut Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen sanoi puheenvuorossaan ideakilpailun olevan erittäin ajankohtainen, onhan Lahti edelläkävijä ympäristöteoissa sekä Euroopan ympäristöpääkaupunki vuodelta 2021.

”Tämä on oikea aika ja oikea paikka rohkeille ratkaisuille.”

Ideakilpailun tarjosi opiskelijoille oikean haasteen oikeassa kiinteistössä. Parhaille ehdotuksille Kiinteistö Oy Lahden Tiedepuisto jakoi yhteensä 7 500 euroa palkintorahaa.

Ideakilpailusta saatuja ideoita on tarkoitus siirtää käytäntöön joiltakin osin jo tänä vuonna.

0