Tila ilman viherkasveja on luonnoton

Noin minä vihersisustajana oikeasti ajattelen, mutta se voi kuulostaa tylyltä irrallisena lauseena. Silti koen ja kerron aina asiakkaillenikin, että vihersisustaminen tuo aina palan luontoa tullessaan. Kas kun meissä ihmisissä on sisäsyntyinen tarve olla yhteydessä luontoon, sitä on ihan tutkittukin. Juuri siksi viherkasveilla on niin paljon annettavaa meille kaikille.

Millaisia vaikutuksia puilla ja pienemmilläkin kasveilla sitten on? No, ensinnäkin maapallolla ei olisi elämää ilman kasveja: ne tuottavat hapen, jota hengitämme! Ne myös sitovat hiilidioksidia, vakauttavat maaperää, parantavat ilman laatua ja paljon muuta.

Viherkasvit, joita käytetään vihersisustamisessa tekevät samaa sisätiloissa: puhdistavat ja raikastavat ilmaa käyttämällä meille haitallisia pienhiukkasia ravinnokseen, antavat meille tarvitsemamme luontoyhteyden (puhutaan biofiliasta), vaimentavat ääntä, toimivat näkösuojana, ohjaavat liikennettä, toimivat katseen vangitsijoina, piristävät, lisäävät tuottavuutta ja luovuutta, vähentävät sairauspoissaoloja.. lista on uskomattoman pitkä!

Oli iso ilo saada päivittää Lahden Tiedepuiston viherkasvit ja koska viherhuolto on oma ”taiteenlajinsa”, Canto Verde käy myös kahden-kolmen viikon välein huoltamassa istutukset. Huolto ei todellakaan ole vain kastelua – joskus on maltettava jättää kastelematta kokonaan, jos kasvualusta on jo valmiiksi märkä. Huoltotoimia ovat kasvin siistiminen, puhdistaminen, kastelu, lannoitus (kasvukaudella), suihkutus, leikkaaminen tarvittaessa sekä kasvinsuojelu, jos kasviin ilmestyy tuholaisia.

Kasvit ovat eläviä ja reagoivat kaikkeen, mitä ympärillä tapahtuu. Tärkein tekijä kasvin viihtymiselle on valo – luonnonvalo on paras, mutta kyllä kasvit osaavat hyödyntää myös keinovaloa. Huoltotoimien lisäksi kasvit reagoivat myös vuodenaikaan, lämpötilaan, ilmavirtaukseen sekä ihmisen läsnäoloon. Korona-aikana, kun oltiin etätöissä, kasvit jäivät pimeisiin tiloihin ilman tarvitsemaansa hiilidioksidia ja kieltämättä tuona aikana tuli useita kasvin menetyksiä eri kohteissa.

Saatat nähdä minut joskus Tiedepuistossa juttelemassa kasveille – tervehdin niitä aina ja ”vaihdamme kuulumiset” – kuulostaako omituiselta? Varmistan, että kasvi saa annoksen hiilidioksidia ja koska se on elävä organismi kuten minäkin, haluan virittää sen kasvua ja hyvinvointia edistävälle taajuudelle juttelemalla ja kehumalla! Juttelen tietenkin myös Kilpikonna-aulan altaassa olevalle punakorvakilpikonnalle, se näyttää kesäaikaan olevan erityisesti vailla juttuseuraa, kun talossa on vähemmän liikkujia.

Tämän vuoden kasvukausi on loppupuolellaan, kohta saadaan nauttia syksyn hyötykasvisadosta ihanine väreineen ja makuineen. Kaikkien ei tarvitse itse viljellä, voimme ostaa hyvällä omalla tunnolla kotimaisia kasviksia lähikaupasta. Yksi parhaista lanseerauksista viime aikoina on ollut ”Support your local” – sitä toivon meidän kaikkien noudattavan aina, kun on tilaisuus!

Lopuksi vihersisustajan suositus: meillä kaikilla on Suomessa helppo pääsy luontoon = metsään (toisin kuin maailmalla suurissa kaupungeissa). Itse käyn metsässä viikoittain ja saan sieltä aina hyvän mielen mukaani. Metsä virkistää, rauhoittaa, tyynnyttää, syke ja verenpaine laskevat, aistit valpastuvat. Metsän vihreä väri on harmonian väri. Avojaloin sammalella kävely on mahtavaa, entä jos tekisit siinä kuperkeikan! Se naurattaa ja nauru pidentää ikää!

Vihrein miettein
Arja Canto Verde (Vihreä Laulu)
Galleria antaa ideoita | cantoverde.fi

0